Wat is het verschil tussen een condensatieketel en een traditionele ketel (of hoogrendementsketel)?

In een condensatieketel wordt de waterdamp uit de rookgassen in de warmtewisselaar gecondenseerd zodat de calorieën gerecupereerd worden. Bij een traditionele ketel daarentegen gaat de energie die in de rookgassen zit langs de schouw verloren. Bij een condensatieketel wordt deze energie voor een groot gedeelte teruggewonnen en in warmte voor de woning omgezet. Daarom is het rendement van een condensatieketel een pak hoger.

Het principe is vrij eenvoudig: hoe lager de temperatuur … hoe beter. Om u een idee te geven: in een oude ketel kan de temperatuur van de rookgassen tot ongeveer 250°C bedragen; in een moderne, klassieke ketel is dat 130°C en in een condensatieketel slechts 50°C. U ziet meteen de besparing die gerealiseerd wordt.

Een cv-ketel ouder dan 20 jaar vervang je het best door  een condensatieketel. Een besparing tot 35% Door je oude ketel te vervangen door een condensatieketel kan je je energiefactuur verminderen met 35% waardoor de terugverdien tijd voor een woning van gemiddelde grootte slechts vijf jaar is.

Wij plaatsen de volgende merken Remeha, Junkers Bosch, buderus, Vaillant;