1. Vervang uw oude installatie.
Oude verwarmingsketels hebben vaak een laag rendement. In vergelijking met een verwarmingsketel van 15 à 20 jaar oud, hebben de modernste installaties een rendement dat 20 à 25 hoger ligt.
2. Stel uw thermostatische kranen goed af.
Uw thermostatische kranen laten toe de temperatuur in elke kamer afzonderlijk te regelen. Stel deze dus correct in! Zo vermijdt u dat u onnodig ruimtes verwarmt die gratis door de zon worden verwarmd of waar u niet komt.
3. Plaats een buitenvoeler
Op die manier wordt de temperatuur van de ketel automatisch aangepast aan de weersomstandigheden.
4. Verwarm tot maximum 19° à 20° C.
19° tot 20° C is een gezonde en comfortabele omgevingstemperatuur. De temperatuur in uw woning met één graad verlagen, doet uw energiefactuur met 6 tot 7dalen. Als u van 22°C naar 19°C gaat is dat zelfs 20 Verlaag de temperatuur 30 minuten à 1 uur voor u gaat slapen tot 16°C. Tegen de tijd dat het frisser aanvoelt, ligt u al onder de wol Ook als u het huis enkele uren verlaat, kan u dit toepassen. Wanneer u voor langere tijd van huis bent stelt u de temperatuur best in op 12°C.
5. Ontlucht uw radiatoren.
Als het onderste deel van uw radiator warm is terwijl het bovenste deel koud blijft, moet de radiator worden ontlucht. Doe dit meerdere keren per jaar, zonder de verwarmingsketel uit te schakelen. Als uw woning uit meerdere verdiepingen bestaat, begin dan bij de radiatoren op de benedenverdieping en ga zo verder naar de hogere verdiepingen.
6. Schakel de verwarming uit als u verlucht
Een droog huis verwarmen vraagt minder energie. Verlucht daarom je huis elke dag 10 tot 15 minuten. Zo wordt het vocht afgevoerd zonder al te veel warmteverlies.
7. Kies voor een goede natuurlijke ventilatie
De warmte van overdag kan ’s nachts worden verdreven door een zacht briesje. Als de woning ramen heeft in twee verschillende gevels, kunnen ze, geopend, voor een verfrissende luchtstroming zorgen. Indien dat niet het geval is, dan kan u proberen te profiteren van een verticale luchtafvoer (schoorsteeneffect), door de ramen gedeeltelijk te openen in de kamers die afgekoeld moeten worden en in het bovenste deel van de woning (dakvenster bijvoorbeeld).
8. Vermijd elektrische verwarming
Een klassieke centrale verwarmingsinstallatie op gas of stookolie heeft een rendement van ongeveer 90 Bij de ontginning van aardgas en aardolie treden er slechts beperkte energieverliezen op. We kunnen meer dan 80 van de energie (na ontginning, transport en verbranding in de centrale verwarmingsinstallatie) benutten om onze huizen te verwarmen. Elektrische verwarmingstoestellen hebben op zich ook een goed rendement, maar de opwekking van elektriciteit uit brandstoffen zoals aardgas, steenkool en uranium gebeurt met een rendement van gemiddeld niet meer dan 41 (Belgische elektriciteitspark). Bijgevolg wordt minder dan 40 van de energie in de vorm van warmte benut in onze woning. Vermijd daarom elektrische verwarming en kies voor centrale verwarming of kachels met een hoog rendement op stookolie, gas, hout of houtpellets.
U kunt wel elektriciteit gebruiken om een warmtepomp aan te drijven. Die haalt haar energie immers grotendeels uit de natuur en heeft (bij correcte condities!) een beperkt elektriciteitsverbruik. Vervang ook eventuele elektrische bijverwarmingstoestellen. Zelfs al gebruikt u ze sporadisch, dan nog zorgen ze voor een hele hap uit de elektriciteitsrekening.
9. Kies een verwarmingsinstallatie die aangepast is aan de behoefte van de woning.
Een te zware installatie heeft geen zin, aangezien die zorgt voor rendementsverlies. De ervaring leert dat de meeste verwarmingsinstallaties nog steeds te zwaar zijn.
10. Vermijd airconditioning
Een airconditioninginstallatie verbruikt tweemaal meer elektriciteit dan een wasmachine die drie keer per week wordt gebruikt. Indien u airco gebruikt, dan stijgt uw jaarlijkse elektriciteitsfactuur tot 25 Bovendien moeten alle ramen gesloten blijven voor een goede werking van de airconditioning. En als u weet dat vele woningen kampen met een gebrek aan ventilatie, dan is het duidelijk dat dit allesbehalve ideaal is. Het verdient dan ook de voorkeur om geen airconditioning in huis te plaatsen.
11. Neem een douche
Neem liever een douche in plaats van een bad. U gebruikt slechts 40 liter water voor een douche in plaats van 100 tot 130 liter voor een bad.
12. Sluit de kranen
Sluit de kraan wanneer u zich inzeept. Het water blijft anders onnodig lopen. Denk er ook aan spaarkoppen te installeren!
13. Beperk de temperatuur
Beperk de temperatuur voor een doorloopsysteem tot 50°C en tot 60°C voor een boiler. Deze temperatuur is hoog genoeg, u verbruikt minder energie en voorkomt kalkaanslag in uw toestel.
14. Spoelen na gebruik
Giet meteen na gebruik een beetje water in de nog warme kookpotten. Op die manier doet u al een klein voorwasje.
15. Schakel de installatie uit bij lange afwezigheid
Doof de waakvlam van de boiler als u voor langere tijd afwezig bent. U bespaart energie en bovendien is het veiliger!